Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

ramazanda ağızınız kokmasın

4 posters

 :: SAĞLIK

Aşağa gitmek

ramazanda ağızınız kokmasın Empty ramazanda ağızınız kokmasın

Mesaj  ayşegül Cuma 29 Ağus. 2008, 19:58

Ramazanda en çok şikayet edilen ağız kokusudur. Bu dertten oruçluyken nasıl kurtulabiliriz?
Ramazanda beslenme şekli, tükürük salgılamasının azalması diş çürüklerini artırıyor. Bu da ağız kokusuna yol açıyor. Ağız kokusunu önlemek için birkaç basit işlem yeter. Sahurdan sonra dişleri fırçalamak, sabah kalktığınızda dişlerinizi macunsuz olarak fırçalamak, gün boyu ağzı su ile çalkalamak gibi...

Ağız ve diş bakımına Ramazan ayında her zamankinden daha fazla özen gösterilmesi gerektiğini belirten Medical Park Bahçelievler Hastanesi Diş Hekimi Özlem Acar; oruç tutanlar için ağız ve diş sağlığını nasıl koruyacakları konusunda bilgi verdi:

ORUÇLUYKEN AĞIZ KOKUSU NEDEN DEĞİŞİR?
Diş çürükleri, diş eti iltihapları ağız kokusunun önemli nedenlerindendir. Ağız içi herhangi bir enfeksiyon bakteri üremesini artıracağı için daima ağız kokusuna neden olur. Ağız içinde var olan eskimiş köprüler, zamanla gıda birikmesine yol açacağından kötü kokulara neden olabilir.

Eğer ağız kokusu bunlardan kaynaklanıyorsa, Ramazan’dan önce diş hekiminizi ziyaret etmeniz gereklidir. Ancak şunu da eklemek gerekir ki; ağız kokusu, yalnızca dental kaynaklı olmayabilir. Üst solunum yolu enfeksiyonları veya mide rahatsızlıkları sonucunda da ağız kokusu meydana gelebilir.

SAHURDAN SONRA DİŞLERİ FIRÇALAYIN
Genellikle sahurdan sonra hemen yatıldığı için ağız içinde temizlenmeyen plaklar sebebiyle daha çok bakteri üreyebilir.

Bu dönemde dikkat edilmezse, diş çürükleri de ağız kokusu ile birlikte artabilir. Yemeklerden sonraki 20-30 dakika oldukça önemlidir. Bu süre içerisinde bakteriler dişlerde çürüme yapmaya başladığından, sahurda mutlaka dişler fırçalanmalıdır.

Oruçlu olduğumuz gün içinde yeme içme fonksiyonlarımız azaldığından, tükürük bezlerinin ürettiği salgı ve tükürüğün yıkama kapasitesi azalır. Bu da bakterilerin üremesi ve diş çürüğünün oluşması için uygun ortam hazırlar. Ramazan ayında diğer aylara oranla tatlı çeşitleri daha çok tüketildiği, akşam saatlerinde daha çok atıştırıldığı, kahve, çay gibi içecekler daha çok tüketildiği için bakterilerin artması ve dolayısıyla çürüklerin oluşması hızlanmaktadır.

ORUÇLUYKEN DE DİŞ ÇEKTİRİLEBİLİR
Oruçluyken anestezi yaptırabilir, dişinizi çektirebilirsiniz. Diş tedavisi sırasında kullanılan anestezi malzemesinin, herhangi bir besleyici özelliği bulunmadığından, dolgu ve kanal tedavisi işlemleri rahatlıkla yapılabilir. Fakat çekim sonrası kan ve tükürük yutulmadan kanamanın durdurulması sağlanmalı. Kanın yutulması halinde orucu bozulduğu din adamları tarafından belirtilmektedir.

Oruçluyken de ağız ve diş sağlığımıza gereken özeni gösterip diş tedavilerimizi ihmal etmememiz gerekiyor. Din adamları tarafından da defalarca onaylandığı gibi diş temizliği ve tedavileri sırasında suyu ve kanı yutmadıkça oruç bozulmadığından diş tedavileri de rahatlıkla uygulanabilir.

AĞZINIZI SU İLE ÇALKALAYIN
Özellikle iftarda ve sahurda yenilen yemeklerden sonra ağızdaki asit-baz dengesi tamamen bozulur, asit oranı artar. Dolayısıyla, bakteri çoğalması için uygun ortam olur. Yemek yenildikten sonra hemen yatıldığı için ağız içi harareti artar, daha çok bakteri üreyebilir. Bunun için de gün içerisinde ağız su ile çalkalanabilir.

TUZLU SUYLA GARGARA YAPIN
Ramazanda ağız ve diş temizliğine dikkat edilmezse, diş çürükleri artar. Bu sebeptendir ki; iftardan ve sahurdan sonra dişlerin daha özenle fırçalanması gerekir. Bir ay boyunca dil altı ve diş eti bölgelerinin iyice temizlenmesini, antiseptik gargaraların kullanılmasını özellikle öneriyoruz. En basiti; tuzlu suyla gargara yapmaktır, daha etkili olan antibakteriyel gargara ya da ağız spreyi gibi ürünler de kullanılabilir.

ayşegül
Ballık Sevdalısı
Ballık Sevdalısı

Kadın Mesaj Sayısı : 70
Yaş : 33
Nerden : denizli
İş/Hobiler : hobim köyümü sevmek
Kimim:Lakap/Sülale : çiçeğin torunu
Kayıt tarihi : 08/07/08

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

ramazanda ağızınız kokmasın Empty Geri: ramazanda ağızınız kokmasın

Mesaj  fevzi Paz 31 Ağus. 2008, 01:58

bilgilendirme için teşekkürler
fevzi
fevzi
Ballık Sevdalısı
Ballık Sevdalısı

Erkek Mesaj Sayısı : 75
Yaş : 45
Nerden : izmir
İş/Hobiler : pek takıntım yoktur
Kimim:Lakap/Sülale : pıranların fevzi
Kayıt tarihi : 06/07/08

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

ramazanda ağızınız kokmasın Empty Geri: ramazanda ağızınız kokmasın

Mesaj  aysesenel Paz 31 Ağus. 2008, 13:03

tskler
aysesenel
aysesenel
Ballık Sevdalısı
Ballık Sevdalısı

Kadın Mesaj Sayısı : 33
Yaş : 29
Nerden : denizli...
İş/Hobiler : öğrenci...
Kimim:Lakap/Sülale : sarının torunu...
Kayıt tarihi : 07/07/08

http://www.ballik.yetkinforum.com...

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

ramazanda ağızınız kokmasın Empty Geri: ramazanda ağızınız kokmasın

Mesaj  halil ermağan Çarş. 10 Eyl. 2008, 09:06

bilgi için teşekkürler.
halil ermağan
halil ermağan
Ballık Sevdalısı
Ballık Sevdalısı

Erkek Mesaj Sayısı : 60
Yaş : 61
Nerden : ısparta
İş/Hobiler : futbol,kitap
Kimim:Lakap/Sülale : hacılar sülalesinden hacı
Kayıt tarihi : 06/07/08

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön


 :: SAĞLIK

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz